Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy to sos powstały dzięki połączeniu dojrzewającego nektaru zebranego z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej. Uważa się go za świetny zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, produkty glutenowe oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu sprawdza się w daniach kuchni Azji. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięsa i ryb, potraw kuchni azjatyckich tudzież sałatek. Świetnie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko cukrzycy!) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż szesnaście niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze kokosowym wykazują korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym przyjacielem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki zwiększeniu produkcji tak zwanego "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na jelita oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu nowotworom, szczególnie jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajduje się dodatkowo inozytol. Jest to białko wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do codziennego żywienia przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie wspomagające leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób cierpiących na celiakię.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów zwykle zawiera sztuczne chemiczne dodatki oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że na nasze stoły trafia to, co dla nas najlepsze.

Image

Witamy w Hemispheres.pl – miejscu, gdzie nauka, technologia, informatyka, a także tematy związane z domem, zdrowiem, urodą i sportem spotykają się w jednym miejscu! Oferujemy inspirujące artykuły, praktyczne porady oraz ciekawostki, które pomogą Ci poszerzyć wiedzę, zadbać o zdrowie i czerpać radość z codziennych pasji. Odkryj świat wiedzy i inspiracji z nami!

O nas