Lato to najwspanialsza pora roku. Udajemy się na na łonie natury lub wyjechać gdziekolwiek na wakacje. Dla właścicieli ogródków czy działek to wzmożony okres pracy. Połowa i koniec lata to zwykle sezon w jakim zbiera się najwięcej plonów. Na krzakach i drzewkach dochodzą owoce i warzywa. Rosną również kolorowe kwiaty i pnącza. Jakie rośliny najczęściej pielęgnujemy w polskich ogrodach? Które owoce i warzywa najczęściej zbieramy pod koniec sierpnia?
Prosto z grządki
Na przełomie lipca i sierpnia w ogrodzie na grządkach zaczynają rozwijać się pierwsze warzywa. Każdy kto uprzednio zaplanował rozsadę, w tej chwili może zbierać plony. Najwcześniej pojawia się fasolka. Jeśli ktoś miał mało miejsca, zasadził ją jak pnącze na podporach. Występują fasolki w róznych kolorach. Nasadzone wspólnie bardzo pięknie zdobią warzywnik. Środek lata to ostatni dzwonek, by zasiać fasolkę po raz drugi, przy korzystnej aurze jeszcze dojrzeje. Ogórki pojawiają się już w lipcu. Można je sadzić w szklarni albo pod chmurką. Najbardziej smakowite są oczywiście takie prosto z krzaka, kruche i orzeźwiające. Na grządkach dojrzewają również wczesne marchewki i buraki, a cukinie i a także patisony dają liczne owoce. Natomiast rzeczywistym królem letniego warzywnika staje się pomidor. Od przełomu wakacji zaczyna dawać bogate plony i jeśli pogoda będzie w dalszym ciągu sprzyjająca może plonować aż do jesieni. Pomidor z domowego ogródka to zupełnie inna klasa niż te ze sklepu. Warto nawet wyhodować pomidory na balkonie, jeśli nie posiada się działki, czy ogrodu. Kiedy nadchodzi schyłek lata w ogrodzie dojrzewają dynie. Niektórzy zasiali tylko te ozdobne, za sprawą których można przystroić przedogródek albo parapet. Jednakże ogrodnik, który zasiał dynię o grubym, słodkim miąższu, będzie miał możliwość przygotowywać pyszne zupy, wypieki i zapiekanki.
W sadzie
Na półmetku lata dojrzewają owoce. W samej rzeczy pora na truskawki i poziomki właśnie się kończy, niemniej jednak za to w ich miejsce pojawiły się porzeczki, czereśnie i wiśnie. Od środka wakacji można też zbierać rozmaite odmiany śliwek. A smak papierówek, najsłynniejszych jabłek z wsiowego ogrodu jest wprost niezapomniane wrażenie. Pod koniec lata można już planować robienie przetworów. Domowe powidła ze śliwek, czy prawdziwy zawiesisty sok malinowy to najlepsze antidotum na jesienną chandrę. Wyłącznie plony pochodzące z własnej, ekologicznej grządki są wartościowym źródłem witamin i mogą wpływać pozytywnie na naszą odporność. Ktokolwiek, kto zdoła skorzystać z plonów z własnej działki z pewnością to doceni.
Lato kwitnie najobficiej
W miesiącach letnich pojawia się zawsze ogrom kolorowych kwiatów. To potężny spektakl barw i zapachów. Kwitną róże, dalej lilie, jeżówki, słoneczniki. Kwiaty jednoroczne właśnie teraz kwitną najobficiej. Na rabatach rośnie mnóstwo astrów i floksów. Nie powinno się szczędzić miejsca w ogrodzie, jeżeli chce się spoglądać na motyle, słuchać brzęczenia pszczół. Ogród obfitujący w różnokolorowe rośliny to nie wyłącznie wspaniały widok, lecz też piękny ozdobny element w wazonie na stole. Wskazane jest w związku z tym odnaleźć miejsce w ogrodzie na rabaty kwiatowe, które odzwdzieczą się pięknym bogactwem wonioraz przepięknym cudnymwyglądem. Niektóre kwiaty można suszyć. Dzięki temu mogą przystroić nasz dom również zimą.